Vijetnam i Kambodža

Vijetnam i Kambodža

Vijetnam

Zemlja zapanjujuće prirodne lepote i kompleksne kulture, dinamičnih metropoilisa i brdskih plemenskih sela – Vijetnam je ujedno egzotičan i neodoljiv.

vijetnam, azija, prestonica, most
Glavni grad – Hanoi

Senzorno preopterećenje

Na svakom koraku u Vijetnamu očekuju vas neverovatna iskustva. Uzvišeno: gledanje u nadrealni pejzaž krečnjačkih stena koje izranjaju iz vode u zalivu Halong. Apsurdno: 10 minuta za prelazak ulice kroz cunami motocikala u Hanoju. Inspirativno: istraživanje najspektakularnijih pećinskih sistema u nacionalnom parku Fong Nja-Ke Bang. Komično: gledanje mopeda natovarenog svinjama kako krivuda na nesigurnom zemljanom putu. Koje tera na razmišljanje: poseta groblju hiljada ratnih žrtava.

Istorija i kultura

Vijetnamska kultura je složena, raznolika i predstavlja neku lekciju istorije. Nacionalni lavirinti, preplavljene trgovinske četvrti, bogate su domaćim rukotvorinama i odražavaju vekovne trgovačke uticaje. Drevni hramovi prikazuju upečatljivo kineske uticaje na severu i Hindu poreklo na jugu. Sa druge strane, široki bulevari sa drvoredima i visoki neboderi glavnog grada datiraju iz francuskog kolonijalnog perioda. I nemoguće je zaboraviti ključni položaj Vijetnama u blizini epicentra istočno-azijske moći i prosperiteta, jer su horizonti njegovih gradova ocrtani načičkanim korporativnim štabovima i luksuznim hotelima.

Vijetnam, azija, religija,
Hram

Kulinarska supermoć

Tajlandska se može takmičiti za prvo mesto, ali Vijetnamska hrana je toliko dobra da joj u jugoistočnoj Aziji nijedna druga ne može prići ni blizu. Neverovatno suptilna po pitanju ukusa i istaknuta po svojoj raznolikosti, vijetnamska kuhinja je fascinantno privlačna za putnike – mnoštvo tura sa uličnom hranom i škola kuvanja su dokaz za to. Geografski položaj igra glavnu ulogu, kineskim ukusima koji utiču na supe u severnom delu, začini koji varniče u južnoj kuhinji, i biljke i složene tehnike koje karakterišu centralnu obalu, s pravom poznatu kao gurmanski epicentar. I uzduž i popreko zemlje možete se družiti sa seljanima, isprobavati lokalna jela i pijuckati pirinčano vino u mnogim lokalnim marketima.

Uzbuđenje i žmarci

Ukoliko imate novca, u Vijetnamu možete osetiti uzbuđenje i žmarce. Neki zahtevaju malo fizičkog napora, poput vožnje motora preko Hai Van prelaza u centralnom Vijetnamu od kog zastaje dah. Drugi zahtevaju još više truda: kajtsurfing tropskim okeanskim vodama na plaži Mui Ne ili planinarenje kroz šumovite predele oko Bac Ha ili Sape. A kada završite sa svim adrenalinskim aktivnostima, ostaće vam dovoljno vremena za uživanje. Vijetnam ima izvanredne spa centre – od mermernih hramova za tretmane do jednostavnih porodičnih salona za masažu sa prijateljskim cenama.

Kambodža

Postoji čarolija u ovom, ujedno šarmantnom i zbunjujućem kraljevstvu, koja baca čini na sve njegove posetioce. U Kambodži, antički i moderni svetovi se prepliću i stvaraju autentičnu avanturu.

zemlja, azija, istorija, hram
Kambodža i njene lepote

Carstvo hramova

Savremena Kambodža je država naslednica moćne Kmerske imperije, koja je tokom Angkorskog perioda vladala većinom onoga što je sada Laos, Tajland i Vijetnam. Ostaci ove imperije mogu se videti u čuvenim Angkor hramovima, spomenici bez premca u veličini locirani u jugoistočnoj Aziji. Putnikov prvi utisak pogledom na Angkor Vat, ultimativni izraz kmerskog genija, je uzvišen i može se porediti samo sa nekoliko odabranih mesta na zemlji, kao što su Maču Pikču ili Petra.

Urbana scena

Baš kao što je Angkor više od budističkih hrama, tako je i Kambodža više od svojih svetilišta, i njene urbane regije mogu iznenaditi svojom sofisticiranošću. Haotičan, a ipak harizmatičan glavni grad Phnom Pen, zaslužuje sve pohvale za izvanredno uređenu rečnu obalu, kulturni preporod, i hranu i piće svetske klase. Drugi grad Sijem Reap, sa kosmopolitskim kafićima i raznolikim noćnim životom, je podjednako atraktivna destinacija kao i obližnji velelepni hramovi. I sledeći Battambang, koji podseća na Sijem Reap pre nadolaska masovnog turizma, šarmira svojom gracioznom francukom arhitekturom i proslavljenom savremenom umetničkom scenom.

kambodza, azija, prestonica
Phnom Pen, glavni grad

Avanture u ruralnim predelima

Doživite ritam ruralnog života i pejzaža očaravajućih pirinčanih polja i njišućih šećernih palmi u kambodžanskom selu. Južna obala prošarana je tropskim ostrvima sa ponekim ribarskim selom. Na kopnu se prostiru Kardamonske planine, deo ogromne tropske divljine koja pruža dom neuhvatljivim divljim životinjama i kapiju za eko turizam u razvoju. Moćna reka Mekong prostire se kroz državu i dom je jednih od poslednjih slatkovodnih delfina u ovoj regiji. Severoistok je svet za sebe, njegovi divlji pejzaži ukrašeni planinama dom su kambodžanskih etničkih manjina i obilja prirodnih atrakcija i divljih životinja.

Kambodžanski duh

Uprkos tome što poseduju osmo svetsko čudo u svom dvorištu, stvarno blago Kambodže je zapravo njen narod. Kmeri su išli do pakla i nazad, boreći se godinama sa krvoprolićem, siromaštvom i političkom nestabilnošću. Zahvaljujući svom nesalomivom duhu i zaraznom optimizmu, uspeli su da sačuvaju osmeh na licu. Nijedan posetilac se ne vrati bez osećanja divljenja i naklonosti prema stanovnicima ovog zagonetnog kraljevstva.

kambodža, azija, zemlja, narod
Deca u Kambodži
Comments are closed.