Čari Tajlanda

Čari Tajlanda

Prijateljski i zabavan, kulturan i istorijski, Tajland zrači zlatnim sjajem, od blistavih hramova do osmeha koji teše.

Predstavljamo Vam samo neke od čari ove zemlje. Tajland Vas zove…

Bogata trpeza

tajland, hrana, kuhinja, ukusi azije,
Tajlandske nudle

Obožavana širom sveta, tajlandska kuhinja izražava osnovne aspekte tajlandske kulture: ona je izdašna, topla, osvežavajuća i opuštena. Tajlandska jela oslanjaju se na sveže, lokalne sastojke – oporu limun travu, vreli čili i morske plodove. Raznovrsni nacionalni meni baziran je na četiri osnovna ukusa: ljutom, slatkom, slanom i kiselom. Lutajući sladokusci odlaze na degustacije u barake sa nudlama u Bangkoku, paviljone sa morskom hranom u Puketu, ili na burmanske pijačne tezge u Mae Sotu. Časovi kuvanja otkrivaju jednostavnost iza naizgled komplikovanih jela, a savladavanje tržišta je važna veština preživljavanja.

Polja i šume

Između prenatrpanih gradova nalazi se ruralna sredina, koja je kombinacija pirinčanih polja, tropskih šuma i ušuškanih seoca fokusiranih na poljoprivredu. Na severu, šume i polja susreću se sa plavim planinama ukrašenim srebrnim vodopadima. Na jugu, hrapave krečnjačke stene izviru iz kultivisanog pejzaža poput praistorijskih nebodera. Obično suv severoistok emituje smaragdnu nijansu tokom kišne sezone, kada se pogled proteže preko nežnih zelenih pirinčanih polja.

tajland, pirinač, polje, zelenilo, priroda
Pirinčana polja

Sveta mesta

Ova budistička nacija u bliskoj je vezi sa nebeskim svetom, a njena religijska posvećenost je sveprisutna i veoma živopisna. Svetlucavi hramovi i zlatne statue Bude čine okvire ruralnog i modernog pejzaža. Drevna banyan stabla su svečano zavijena u sveto platno u čast odomaćenih duhova. Skromne domove i monumentalne centre krase svetilišta koja privlače bogatstvo, dok venci sa amajlijama čuvaju automobile od saobraćajnih nesreća. Posetioci mogu pristupiti konverzaciji u meditacijskim odmorištima u Čiang Maju, religijskim festivalima na severoistoku Tajlanda, oltarima u podzemnim pećinama u Kančanaburiju i Pečaburiju, i hramovima na brdu u severnom delu Tajlanda.

tajland, hram, buda, budizam, vera
Jedan od hramova

Pesak među prstima

Sa veoma dugačkom linijom obale (zapravo, dve obale) i ostrvima pokrivenim džunglom i zasidrenim u azurnim morima, Tajland je tropski raj za bekstvo namenjen hedonistima i pustinjacima, prinčevima i siromasima. Ovaj raj nudi raznovrstan meni: igranje u nežnim talasima Koh Lipe, ronjenje sa kit ajkulama na ostrvu Koh Tao, penjanje na morske litice u Krabiju, kajtbording u Hua Hinu, noćni provod na ostrvu Koh Phi Phi, oporavak u banjskom odmaralištu u Ko Samuiju i fešte na plaži gde god se pesak susreće sa morem.

tajland, more, pesak, kupanje, sunce,
Plaža na Tajlandu
Comments are closed.