Šta i gde kupiti na Tajlandu?!

Šta i gde kupiti na Tajlandu?!

Pametno obavljen šoping, uvek je razlog za više radosti kada dođete kući sa punim kesama novih stvari.

Na Tajlandu ćete lakše naći ono što je jeftino nego nešto skupo, bilo da pazarite garderobu, nakit, tehničke uređaje ili bilo šta drugo.

U ponudi su najrazličitiji i najpoznatiji svetski brendovi, ali i njihove kopije, tako da ćete teško izbeći šoping u  Chatuchak Bangkok vikendom, odnosno kupovini na najvećoj tajlandskoj pijaci. Dakle, izazov do izazova – molovi, marketi, pijace i butici su zabava za kupoholičare, a cene znaju biti toliko niske da ćete već kupiti tri stvari, pre nego što poverujete da ste naišli na bagatelu. Naići ćete i na prodavca voća na biciklu, na Indijca koji će poželeti da vam u svojoj skromnoj radnji sašije „Armani“ odelo, ili žene koje vam nude masažu stopala. Zato evo nekoliko saveta za šoping, kako ipak ne biste kupili baš sve što vam se nudi.

kupovina, tajland, šoping, prodavac, kupac, voće
Pojedite neko voće da predahnete

♠ Tajlandsku svilu nećete promašiti.

Od ove prelepe i kvalitetne tkanine u ponudi su šalovi, majce, košulje, jakne, pa čak i torbe. Odete li na Chatuchak Market subotom i nedeljom, platićete između tri i sedam dolara za jedan komad garderobe. Uz garderobu, nešto nakita nije na odmet, a posebno što nakit može biti dobar poklon koji nekome donosite sa putovanja. Prsten, narukvice, minđuše koštaće vas najviše pet dolara i to ako su srebrne. Jedino, pazite da se ne izgubite na ovoj jednoj od najvećih pijaca na svetu, zato bi bilo dobro da sa sobom imate mapu i da odmah kupite ono što vam se sviđa, jer je pitanje da li ćete istu tezgu naći ponovo.

♠  Osim garderobe i nakita, naći ćete još štošta – ručno oslikani kineski porcelan, suvenire za prijatelje i porodicu, a sigurno nećete uspeti sve da vidite.

šoping, tajland, kupovina, putovanje, avantura
Kineski porcelan

♠ Cenkajte se, to se tamo i očekuje.

♠ Za ljubitelje unikatnih stvari nezaoblazna je ponuda radnji na Siam Skveru i u Siam Centru. Tu ćete pronaći robu nezavisnih i manje poznatih tajlandskih dizajnera kojih ima na hiljade. Kupićete nešto specifično i originalno, ponećete sa sobom duh Tajlanda i ljudi koji tamo žive, a verujte – divićete se njihovoj kreativnosti.
♠ Ima mnogo tržnih centara u Bangkoku, ali za većinu njih treba vam poseban dan da ih obiđete. Za neke od njih trebaće vam deblji novčanik, jer strana dizajnerska odeća i asesoar su mnogo skuplji nego u Evropi. Pokušajte odoleti kad se ispred vas nađe nešto iz najnovije kolekcije Chanela, Hermesa, Louis Vuittona, Dolce & Gabbana i drugih modnih dizajnera prve lige.

♠ Prodajna cena elektronike je znatno niža nego što očekujete.

Kao što znate, većina tehničkih uređaja za zapadno tržište proizvodi se u zemljama istočne i jugoistočne Azije. Na istom laptopu koji biste kupili u Evropi, uštedećete oko 200 evra ako ga kupite u Bangkoku. Na primer, jedna dobra kamera je u proseku oko 150 dolara. Zato, obavezno napravite spisak svih uređaja koje biste u skorije vreme zamenili i kupite ih dok ste na Tajlandu. Tako da ako ste uopšte pomislili da je vaša destinacija skupa, ušteda koju pametno možete da izvedete, uopšte nije mala.

Sa Tajlanda ćete se vratiti krcatih torbi, ali i sa bogatim utiscima. Znajte i to da svako ko doživi Tajland, bez sumnje, poželi nekad da mu se vrati. Pa makar i zbog toga što ste na pijaci u Bangkoku videli nešto što niste kupili kad ste bili prošli put…

Comments are closed.