Pre nego odete, morate znati…

Pre nego odete, morate znati…

Tajland je priča za sebe.

Čari jugoistoka Azije i ove neobične zemlje osetićete tek kad se tamo nađete. Ipak, ako ste u turističkoj poseti, bilo bi dobro da znate neke osnovne stvari, kako ne biste izgubili vreme a i prilike.

1. Nije uvek sve onako kako vidite.

Na Tajlandu mnogo toga može da vas zavara. Posebno ako ste u noćnom provodu, pa još ako ste popili malo alkohola. Slobodni muškarci koji traže žensko društvo mogli bi da se zavaraju, jer je Tajland zemlja lady boy-eva. Momci obučeni i našminkani kao žene, zavode svojim neodoljivim plesom i osim što su turistička, oni su i sami po sebi prava atrakcija.

2. Budizam je religija koja je najzastupljenija na Tajlandu.

Ako se niste ranije susreli sa Budistima, trebalo bi da znate da idete među miroljubive ljude. Budizam je po svojoj prirodi milostiva i tolerantna religija, pa prema tome Tajlanđani jako poštuju drugačija verska uverenja i otvoreni su za diskusiju. Ne veruju u Boga ili neku vrstu višeg bića, nego u duhove i reinkarnaciju. Za njih je život krug smrti i rađanja. Dakle, uživite se u taj koncept!

tajland, buda, religija, verovanje
Budizam

3. Nemojte pričato o monarhiji i spominjati kralja.

Najjednostavnije rečeno – ne bistrite politiku, suzdržite se od komentara, a posebno šala na račun vladara! Javna kritika ili uvreda kraljevske porodice smatra se krivičnim delom. Spominjanje kraljevog imena uzalud za Tajlanđane je bogohuljenje, zbog kojeg se ide u zatvor od 3 do 15 godina.

4. Nemojte se dirati po glavi.

Nemojte ni nekog drugog dirati po glavi. Glava je najsvetiji deo tela, prema verovanju ljudi na Tajlandu. Videćete retko da Tajlanđani pomaze decu po glavi. Međutim, nije poželjno to raditi odraslima. Ne samo sa glavom, nego i sa nogama pazite kako postupate. Ako sedite, prikladno je držati noge na podu, nemojte ih podizati na kauč ili stočić. Ako se sedi na podu, onda je prikladno sesti prekrštenih nogu.

5. Tuk tuk – tradicionalni taksi na triciklu.

Tuk tuk je jedna od najprepoznatljivijih stvari Bangkoka i Tajlanda. Bio je najpopularnije prevozno sredstvo do pojave modernog taksi prevoza. Jeste da ih je sada manje nego ranije, ali i dalje su popularni među turistima. Uzmite tuk-tuk tokom dana, a taksije birajte ako se vozite noću. Taksi vozila jesu udobnija, ali tuk-tuk je autentičniji i daje vam bolji pogled. Takođe, vraćate li se noću u hotel, zamolite taksistu koji vas je dovezao, da se vrati po vas u određeno vreme. U suprotnom, teško ćete se izboriti za vozilo pored svih drugih, najverovatnije pijanih ljudi.

prevoz, tajland, autenticnost,
Tuk tuk

6. Ne očekujte hranu nalik onoj koju ste probali u tajlandskim restoranima kod nas.

Na Tajlandu je ona mnogo začinjenija. Spremite se na baš ljuto, jer čili je neizbežan sastojak u pripremi. Uživaćete u izazovima od ukusa, a znajte i to da je Tajland zemlja egzotičnog voća, tako da su mango i papaja na svakom koraku.

tajland, hrana, obrok, ukusi, zacinjeno, ljuto
Tajlandski specijliteti

7. Nemojte piti vodu sa česmi.

Kupite flaširanu vodu od uličnih prodavaca, košta oko deset centi. Možete kupiti i pivo, nije skuplje od jednog dolara.

8. Na Tajlandu je običaj da se izujete pre ulaska u kuću.

Čak i neke prodavnice i kancelarije to praktikuju, kao i u pojedini restorani i uslužni objekti. Ako su pred ulazom poslagane cipele, onda bi verovatno trebalo i vi da se izujete pre ulaska.

9. Nažalost, kupatila i WC-i nisu baš najčistiji.

Često ćete naići na čučavac koji je postavljen umesto šolje. Mada većina restorana i hotela ima pristojne toalete, negde ćete ipak morati duboko da udahnete kad uđete unutra. Nosite cipele sa neklizajućim đonom, jer je pod sigurno mokar.

10. Na kraju, uživajte u tajlandskoj masaži.

Ne hvale je bez razloga, jer nećete bolju dobiti nigde u svetu. Opustite se za male pare i prepustite se uživanju.

tajland, top 10, massage, relax, uzivanje, odmor
Tajlandska masaža
Comments are closed.