Kuhinja Tajlanda

Kuhinja Tajlanda

Ukoliko putujete na Tajland, a izbirljivi ste što ste hrane tiče, nemojte da brinete.

S druge strane, ako ste i najveći gurman koji uvek voli da proba nove ukuse na tanjiru, sigurno niste iskusili sve začine koji se koriste u tajlandskoj kuhinji. Ona je puna izazova i iznenađenja. Tajlanđani vole ljuto, ali ne brinite. Izbor je širok! Specijaliteti su mnogobrojni.

via GIPHY

Hrana se na Tajlandu, osim u hotelima, restoranima, fast fudovima, služi i na ulici. Ulični prodavci preporučiće vam pogačice sa kukuruzom, a uz njih možete probati i neku vrstu ribljih ćuftica. Preukusne su! Ali to je tek da se naviknete na ukus, zato nemojte da se ustručavate, na Tajlandu je sasvim normalno da kupite neki zalogaj i kod uličnih prodavaca hrane, posebno zato jer na tim uličnim štandovima rade neki od najboljih kuvara na svetu. Zanat se prenosi s kolena na koleno. Nećete moći da odolite, jer zapljusnuće vas mirisi najegzotičnijih začina po kojima je Thai kuhinja poznata. U raznovrsnoj ponudi je egzotično voće, koje možda prvi put u životu vidite, tajlandski gurmanluci ali i ponešto iz evropske kuhinje. Vaša narudžbina biće gotova za dva minuta!

fast food, street food, tajland, hrana, jelo, specijaliteti
Uličnih prodavaca hrane je mnogo…

Najpopularnije nacionalno jelo je „pad thai“ i sastoji se od rezanaca sa bambusom, povrćem, a na tanjiru će se naći i komadići mesa ili nešto od plodova mora. U glavnom gradu Tajlanda, ovaj specijalitet sigurno ćete naći na tezgama na San Roadu ili Rambutriju, ulicama koje su u centru grada. Dodajte ljuti čili, sojin sos, malo mrvljenog kikirikija ili ljutih papričica, jer sve to dobijate besplatno. Međutim, sve i da hoćete da platite, hleb ćete teško pronaći. Na Tajlandu se sve jede bez hleba, zato zadovoljite se kukuruznim pogačicama, ako ste navikli da jedete hleb uz obrok.

specijaliteti, jelo, hrana, tajland
Pad thai

Poznato vam je sigurno da su prženi insekti sastavni deo većine istočnjačkih kuhinja, dakle skakavci, žohari ili crvi, veoma su hranljivi. Prženi su najukusniji. Stranci ih jedu žmureći, ali niko se ne buni. Probajte i škorpiju, kažu da ima ukus jastoga. Obavezno pregovarajte o ceni, niko se neće uvrediti. Cenkanje je prihvatljivo i poželjno na ulicama Bangkoka. Tako da, ako vam za škorpiju traže 200 bahta (tamošnji novac), nemojte ni slučajno da platite u trocifrenom iznosu. Budite strpljivi i vešti, dajte neki kompliment kuvaru, kažite da vam je to prva škorpija koju biste u životu pojeli i sigurno ćete je dobiti za 50 bahta.

Tajlanđani će vam ponuditi „roti“, ali to su samo palačinke. Ima ih takođe svuda. Jedu se s bananama, ananasom, kokosom i ostalim vrstama voća, kao što su mango, limeta i slični egzotični ukusi. Na Tajlandu ljudi vole da jedu slatko i drage volje započinju jutro uz roti, dakle palačinka im je često prvi obrok na dnevnom meniju. Obavezno probajte i salatu od papaje. Ovo voće, dok je još zeleno se meša sa ljutim umakom, šargarepom i kikirikijem. Jednu od najboljih u Bangkoku prave u restoranu Baan Som Tam.

fast food, tajland, hrana, jelo, zacini, ukus
Kad se ukusi i mirisi pomešaju…

I ne zaboravite – dok ste u Aziji, možda ćete doručkovati slatko, ali sigurno ćete jesti i ljuto. Ali znajte da ljuto u evropskoj kuhinji i na Tajlandu, to su dve krajnosti. Spremite se za čili, koji gori kao plamen na jeziku, bez obzira na boju – crveni, žuti ili zeleni, čili je čili. Takođe, kari pasta ili kari umak, ovaj začin takođe je neizbežan i svakako ga treba probati. Preporučujemo onaj iz takozvane „kraljevske kuhinje“. To je specijalni način pripreme hrane od najkvalitetnijih komada mesa i ribe koja je očišćena od kostiju. Restoran Than Ying jedan je od najpoznatijih u Bangkoku po kraljevskoj kuhinji.
Zalijte sve dobrim vinom ili pivom. Na tajlandskom „chang“ znači slon, a istoimeno pivo savršeno odgovara svom nazivu, jer je jako i sadrži 6,4 odsto alkohola. Teško da nećete preterati, jer jesti i piti na Tajlandu, stvarno je izazov.

Comments are closed.