Budite putnik, a ne turista!

Budite putnik, a ne turista!

Za putovanja se vezuju neki od najlepših citata, te se često može čuti da –

„svet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu“

ili

„putovanje je jedina stvar koja se kupuje, a čini vas bogatijim“.

putovanje, destinacija, odmor, letovanje
Svako putovanje je jedinstveno

I to je zaista tako. Na putovanjima imamo priliku da izađemo iz svoje zone komfora i na trenutak se prepustimo novim i drugačijim predelima, upoznamo nova lica i iskusimo neobične poduhvate.
Svako putovanje jedinstveni je način na koji možemo naučiti mnoštvo novih stvari. Za razliku od školskog znanja, učenje kroz sopstveno iskustvo ostavlja na nas veći trag.

Upoznavanje sa tradicijom drugih naroda, njihovom istorijom i načinom života, nateraće vas ne samo da se divite neobičnom, već i da se osvrnete na sopstveni život i saznate nešto više o sebi. Pravi izazov u vašem pohodu na nove destinacije ogleda se kroz mogućnost da u interakciji sa stranim ljudima naučite neke od standardnih rituala, pravila ponašanja i osnovnih fraza njihovog jezika.

Pored toga, putovanja zaista jesu ona iskustva i avanture koje ćete pamtiti za ceo život. Ovi doživljaji ostaju uklesani u naša sećanja i izazivaju osmeh pri svakom evociranju uspomena iz tog perioda. Pustolovine i poduhvati koje iskusite biće ono što ćete prepričavati svojim prijateljima, ali i svojoj deci i unučićima jednog dana. One će ostati zauvek i deo vas i nešto što vas je oblikovalo i formiralo u osobu koja ste postali.

trenutak, fotografija, putovanja, destinacija
Ne zaboravite fotoaparat

Za neke ljude putovanje nije samo boravak u stranoj zemlji, već i sama priprema, pažljivo planiranje i istraživanje destinacije pre nego što do nje dođu. Taj uzbudljivi osećaj neizvesnosti, maštanje o dalekim prostranstvima i neizbežni treptaji leptirovih krila u stomaku. Oni će pre puta napraviti stotine spiskova, posetiti bezbroj web stranica i pažljivo u ćošku sobe prikupljati neophodne sitnice. Biće uzbuđeni zbog novih avantura, zamišljaće ih u svojim snovima i potajno priželjkivati dan polaska. Nova iskustva, otkrivanje nepoznatog i osećanje pozitivne neizvesnosti nešto je što je snažan motivator i dobar razlog za novo putovanje.

putovanja, odmor, destinacija
Aktivan odmor? Što da ne 🙂

Pojedini ljudi motivaciju za putovanja ne pronalaze u novim iskustvima koja su pred njima, već jednostavno u udaljavanju od onoga što za sobom ostavljaju. Težak posao, nagomilani problemi i stresne situacije dosta pojedinaca nateraće da kupe kartu ka što udaljenijoj lokaciji. Oni uglavnom neće istraživati običaje plemena u Africi ili egzotične građevine Bliskog istoka, već opušteno pijuckati koktele na osamljenoj peščanoj plaži. Ali i ovo je sasvim legitiman razlog za putovanje. Vreme izdvojeno samo za sebe, bez svakodnevnih obaveza i elektronskih uređaja.

Odlazak iz mesta stanovanja i sa medicinskog stanovišta predstavlja odličnu ideju. Činjenica da ste oslobođeni posla i svakodnevnih problema učiniće vas opuštenijim, a samo putovanje dovešće do većeg osećaja sreće i zadovoljstva. Novi događaji i iskustva takođe pozitivno deluju i na vaše raspoloženje i samopouzdanje. Ovi efekti na psihu čoveka nisu ograničeni samo na vreme dok ste na putu, već ostaju sa vama i dugo nakon što se vratite. Oni vam daju novu snagu, energiju da se izborite sa nastupajućim izazovima i jak oslonac za buduće probleme. Naučno je dokazano da je čoveku potreban odmor i da bez njega on svakodnevno troši svoje emotivne rezerve.

Zato, ni škrtost ni lenjost nisu opravdanje, jer putovanje nije luksuz, već naša osnovna ljudska potreba.

Comments are closed.