Ostrvo kao iz filma – Koh Phi Phi

Ostrvo kao iz filma – Koh Phi Phi

Pre svega, originalni naziv ostrva je Koh Phi Phi. Neko čita Ko Fi Fi, neko Ko Faj Faj… H je nečujno, te se izgovara Ko Pi Pi.

Veoma malo ostrvo, ali jedno od najlepših na svetu. Univerzalno, jer ovde ne dolazi samo jedna vrsta turista. Koh Phi Phi svi posećuju. Bekpekeri ovde dolaze, imajući u vidu kada se održavaju žurke Full Moon (na ostrvu Koh Pha Ngan). Turisti koji žele odmor, idu uglavnom na veličanstvene plaže. Treba pomenuti da je ovde ronjenje vrlo jeftin sport, naročito u pomorskom nacionalnom parku.

koh phi phi, tajland, ostrvo, odmor, film plaža
Pogled iz vazduha na deo ostrva

Koh Phi Phi poseduje dosta krečnjačkih pejzaža, a težište ostrva je peščana prevlaka koja spaja dva ostrva, veće i manje (kada se kaže Koh Phi Phi, misli se na veće ostrvo Koh Phi Phi Don). Tačnije, na prevlaci se nalazi Ton Sai, najveće selo ostrva. Ovde je zabeležen najjači udar cunamija 2004. godine. Udar je odneo 4000 žrtava i uništio veliki deo infrastrukture ostrva. Ne treba izostaviti ni manje ostrvo Koh Phi Phi Le, koje je južnije i nije naseljeno.

film, plaža, leonardo di kaprio, maya bay
Čuveni zaliv Maya, poznat iz filma “Plaža”

U svakom slučaju, veoma je atraktivno turistima u brodovima, najviše zbog Maya Bay zaliva. Ovaj zaliv ne bi verovatno bio toliko popularan, da ovde nije snimljen film “The Beach” sa Leonardom di Kaprijem. Divna boja vode i impresivne krečnjačke stene omogućile su divan ambijent filma.

Sezona

Do ostrva ćete doći, prvenstveno avionom do Krabija ili Puketa. Odatle se hvata redovna linija broda do Koh Phi Phi-ja.
Sezona na ostrvu, koja je dobra za obilazak je period od decembra do aprila. To je u stvari sezona. Januar i februar su, u suštini najbolji meseci da odete tamo. To ne znači da tokom ostalih meseci nema turista. Međutim sezona monsuna donosi kiše i oluje, naročito u julu i avgustu.

Plaže kao na razglednicama su svuda na ostrvu. Plaže, zalivi, egzotika, DJ žurke… Ima i plaža gde je mirno i samo za odmor. Takva je npr. Laem Tong. Nalazi se na severoistoku ostrva. Za razliku od Laem Tonga, Loh Dulum je plaža poznata po noćnim žurkama. Svakako, smeštaj u mirnim delovima je ekskluzivniji te su i cene više. U svakom slučaju, smeštaj je pristupačniji što je više uzbrdo i što je dalje od plaže.

Na ostrvu ne postoji motorizovan prevoz (osim skutera za policiju). Ni taksi, ni tuk-tuk… S druge strane postoji bezbroj sredstava u vodenom saobraćaju. Tu su dugački čamci koji Vas prevoze do željenog mesta na ostrvu.

Ronjenje

Pored danonoćnih žurki i slične zabave, ronjenje je ovde ultra popularno. Ronjenje u Andamanskom moru. Kursevi ronjenja, ronilačka oprema, na svakom koraku postoje. Ovo ostrvo je svakako za one koji vole egzotične sportove. Pored ronjenja, ostrvo je dobro i za penjanje. Dosta je krečnjačkih stena za ovaj sport.

Hrana

Što se gastronomije ostrva tiče, ne može se pohvaliti. Lokalnih specijaliteta gotovo i da nema, ali zato se tajlandska hrana može svuda naći. Ljuta hrana i egzotični začini, to je ono što karakteriše ovo ostrvo. U suprotnom, svaki obrok će se svesti na picu. Lokalcima ne polazi za rukom da raspolažu zapadnjačkim specijalitetima, te je dosta toga nejestivo. Ističe se restoran Papaya, ali tamo se služi samo večera i velika je gužva.

Šoping

Za pripadnice lepšeg pola željne šopinga, nema mnogo sadržaja ove vrste. Sve se svodi na štandove sa majicama i naočarima za sunce. A i cene su prilično visoke. Ipak, ako ste željni kupovine, a usput su Vam, obavite to u Čang Maiju ili Bangkoku.

Bezbednost

Što se bezbednosti tiče, ostrvo je jednako bezbedno kao i ostali delovi Tajlanda. Potrebno je samo obratiti pažnju na veći broj alkoholisanih ljudi (zbog velikog broja žurki). Manja bolnica postoji na ostrvu, ali za ozbiljnije probleme treba otići u Phuket ili Krabi.

Comments are closed.