Za ljubitelje čokolade – Bali

Za ljubitelje čokolade – Bali

Bali je ostrvo u azijskoj zemlji Indoneziji. Nalazi se istočno on poznatog ostrva Jave. Glavni grad Balija je Denpasar.

Međutim, nismo ovde da bi taksativno pričali geografske odlike ostrva, već da bi, kako i naslov kaže, ispričali jednu simpatičnu priču…

Suvišno je opisivati lepote ostrva. Plaže, more, boje, palme… Bali jednostavno morate videti svojim očima, pomirisati, čuti…

bali, indonezija, azija, plaža
Rajsko ostrvo

Pored ovoga (a malo li je?), na Baliju je vrlo specifična “znamenitost” – Čarlijeva fabrika čokolade. Nalazi se na Jasri plaži, na istočnom delu ostrva. Ovo je privatna fabrika domaće čokolade, gde za 10.000 indonežanskih rufija možete ući, odnosno posetiti i obići ovu fabriku.

Prvenstveno ćete videti senovito rastinje kokosa i kuće nalik na one iz “Hobita” gde se proizvodi uglavnom prave i prezentuju. Kuće su sagrađene od slojevitog bambusa, i oblikovane su kao kolibe sa kupastim krovovima i okruglim prozorima, koji se rotiraju da bi ušao svež vazduh. Kada obilazite, dobićete organski sapun kao uspomenu na Vašu posetu, koji se takođe ovde proizvodi.

fabrika, čokolade, bali, indonezija, čarlijeva fabrika čokolade
Probajte sveže napravljenu čokoladu

Kada posećujete Čarlijevu kuću, pored tri bambusove kuće, takođe možete naći piratski brod (polovinu tačnije). Izgrađen je u sličnom maniru kao i kućice, od slojevitog bambusa sa brodskim prozorčićima, sa kojeg možete posmatrati blage talase sa Jasri plaže. Možete se popeti na palubu i napraviti nekoliko predivnih fotografija, ali to možete uraditi čak i unutar broda. Neizostavno ću pomenuti i dve ogromne ljuljaške, koje vise između palmi. Tu ćete sigurno osetiti dečije uzbuđenje (a ne preporučuje se maloj deci).

Naravno, najveća atrakcija ovde je domaća čokolada. Čarlijeva fabrika čokolade (imenovana po osnivaču), promenila je ime u Bali čokoladna fabrika. Svakako, ljudi vole da koriste staro ime.

via GIPHY

Koriste se lokalna zrna kakaa, koja se posle hladno presuju i dalji proces se završava tako što se stvaraju štangle organske crne čokolade, koja se pakuje pod imenom Narkabo Chocolate Nibbles. Probanje je dostupno, i to na krovovima.

Još jedan lep brend je Bali Krunch bard, koji se odlikuje hrskavim pirinčem, prelivenim tamnom čokoladom. Deep Tropic Coconut Syrup je super kao toping za Vaš sladoled kod kuće.
Ljubitelji čokolade ili ne, videli ste da je ovaj deo Balija višestruko atraktivan.

Pakujte se! 🙂

Comments are closed.