Drevni grad Tajlanda – kraljevina Ajutaja

Drevni grad Tajlanda – kraljevina Ajutaja

Tajland je mističan i poseban na više načina. Ova kraljevina u jugositočnoj Aziji ima bogatu istoriju, slikovite i na momente bajkovite priče koje se vezuju za vladare.

Prvo kraljevstvo Sukotai nastalo je početkom 13. veka, kada se osamostalilo i odvojilo od Kmerskog carstva. Ipak, od sredine 14. veka pa sve do 1767. godine, dominiralo je kraljevstvo Ajutaja.
Na početku vladavine Ajutaja se nalazila blizu obale tajlandskog zaliva, a rečni nanosi zatvarali su morsku obalu, koja je danas poprilično daleko od Ajutaje. Orijentacije radi, Ajutaja se nalazi 85 kilomatara severno od Bangkoka. Impozantnu istoimenu prestonicu ovog kraljevstva osnovao je kralj Ramathibodi Prvi 1350. godine. U njoj su se tokom bogate istorije se na prestolu promenila 33 kralja, uključujući i neobičnog sijamskog kralja, Rama IV.

tajland, kraljevina, istorija, destinacija
Ajutaja danas

Ajutaja danas

Ajutaju čine stare, poprilično devastirane građevine koje svedoče o tajnama, dešavanjima, usponima i zapletima u kravljevstvu. Ruševine koje su sačuvane, ostatak su od onoga što je ostalo posle napada vojske Burme, tokom 18. veka. Inače, samo vek ranije, Ajutaja je bila najveći grad na svetu po broju stanovnika, čak milion ljudi živelo je u prestonici.
Gledajući u Ajutaju danas, pred vama se nižu slike iz istorije Tajlanda. Grad je podeljen rekom Čao Praja, kanalom odvojen od Pa Saka na istoku i Klong Muanga na severu, a na ostrvu između, nalazi se Stari grad. Iako nije popularna turistička destinacija, kao što su Bangkok, Puket, Šang Mai ili Pataja, ovo je za mnoge još uvek neotkrivena znamenitost i pravo blago Tajlanda. Prelepa priroda ovog kraja, fantastična tradicija i stara kultura severnog dela Tajlanda učinile su da Ajutaja uđe u legendu.

ajutaja, tajland, kraljevina, drevni grad, istorija, destinacija
Pravo blago Tajlanda

Palata Bang Pa-in koja je izgrađena u 17. veku, jedna je najimpozantnijih atrakcija Ajutaje. Uočljivo je da je pravljena u tajlandskom stilu, ali neki delovi pokazuju da je u već tada postojao uticaj evropske arhitekture tog vremena.
Među starijim građevinama, dakle iz vremena nastanka Ajutaje, poznata je Vat Fanan Čoeng (datira najverovatnije već iz 14. veka), a u njoj se nalazi jedna od najvećih statua Bude.
Naravno, tu je još nekoliko veličanstvenih palata koje su bile privremene ili stalne rezidencije tajlandskih kraljeva i svaka od njih odaje ponešto o vremenu u kojem je nastala.

ajutaja, tajland, kraljevina, drevni grad, istorija
Stuatua Bude

Osim palata, Ajutajom dominiraju impozantni budistički hramovi. Najstariji su iz 13. veka, a ima i onih koji su vremenom restaurirani, ili nadograđivani sve do 17. veka.
Wat Mahathat, poznatiji kao „Hram velike i presvete relikvije“ nije moguće zaobići, jer je bio jedan od najčuvenijih hramova. U ovom svetištu budizma nalazile se se Budine relikvije i bio je sedište Vrhovnog patrijarha budizma, pa samim tim i centar budizma u kraljevstvu.
Vat Na Fra Men, poznatiji kao Hram kremiranja smešten na obali reke Lopburi obnavljan je dva puta kroz istoriju, a u njemu se nalazi zlatna skulptura Bude u sedećem položaju, koja je viša od pet metara. I to nije najveća skulptura Bude u Ajutaji. Ispred hrama Vat Lokaja Sutharama nalazi se 42 metra duga skulptura, isklesana od monolita.
Nisu palate i hramovi jedine znamenitosti ovog razrušenog doma tajlandskih kraljeva. Idući kroz Ajutaju, naići ćete na statue petlova. U kineskoj kulturi, petlovi su simbol blagostanja i napretka, što se verovatno prenelo i na Tajland. Osim toga, u Ajutaji su bile popularne borbe petlova.
Ajutaja je svedok jedne od najvećih drevnih civilizacija Istoka i, ne bez razloga, svrstana je na UNESCO-ovu listu zaštićenih lokaliteta. Vratićete se iz nje puni utisaka, možda pomalo tužni zbog tragične sudbine koja ju je zadesila.

Comments are closed.